Recordant a Coderch

ARQUITECTURA + DEGUSTACIO DE VI

Recordant a Coderch

16 de novembre de 2107

En aquesta trobada vàrem parlar de l'arquitecte José Antonio Coderch a través del documental Recordando a Coderch dirigit per Poldo Pomés.


Produit per Mínim, dirigit per Poldo Pomés i amb guió i entrevistes de Pati Núñez i Ginés Górriz, Recordando a Coderch és un documental que forma un retrat coral al voltant de l'obra i la persona de l'arquitecte José Antonio Coderch.


El documental, recull testimonis de aquells que vàren treballar amb ell, que el van conèixer, o han estudiat la seva obra, com Federico Correa, Carlos Ferrater, Óscar Tusquets, Antonio Armesto, Josep Benedito o Pepe Coderch entre molts d'altres.


Apareix un home estimat i respectat pels qui el van conèixer bé. Un retrat coral d'un home complexe, seductor, provocador, perfeccionista, obsessiu, complicat, sempre honest.


A la trobada van participar Pati Núñez, autora del llibre Recordando a Coderch i l'Elina Vilà, que ens va explicar com durant dos anys va investigar el projecte inèdit de Coderch, "L'Herència", últim projecte en el que treballà l'arquitecte i que considerava el seu llegat i redescobert arrel de les entrevistes realitzades durant l'escriptura del llibre Recordando a Coderch.


El projecte al qual Coderch havia dedicat els últims anys de la seva vida va poder ser recuperat en un magatzem gràcies a la investigació d'Elina Vilà, Paty Núñez i Ginés Górriz. Coderch entregà el projecte a un industrial de Madrid, però degut a una sèrie de circumstàncies, se li va perdre la pista.


Elina Vilà ens va explicar que l'Herència sorgeix del concepte ideal de planta modular i de l'interès de Coderch en buscar la màxima flexibilitat en planta per poder adaptar les necessitats cambiants de les famílies. Així, les vivendes podríen augmentar o disminuir de superfície, tant en horitzontal com en vertical, segons les necessitats dels seus habitants, mitjançant l'inercanvi d'espais amb les vivendes veïnes. Tot i la seva originalitat i visió de futur, el projecte no és dugué mai a terme.


L'activitat es va dur a terme a les oficines de La Casa Por el Tejado, una empresa que proposa el creixement dels edificis en alçada a partir de l’edificabilitat sobrant, que converteixen en àtics espectaculars amb terrasses i espais verds enmig de la ciutat. Les seves oficines estan situades en un dels edificis on ells han intervingut, que val molt la pena veure i on, a la seva magnífica terrassa vem prendre una copa de Tinto Ré, del Celler Tintoré.


El Celler Tintoré és un petit projecte familiar d'Oriol Tintoré, que comprà unas vinyes para elaborar cada any un vin per a un consum de familia y amics. Des de l'any passat s'ha començat a comercialitzar en un petit número de comerços i restaurants.


Volem donar les gràcies a La Casa por el Tejado per permete'ns realitzar l'activitat al seu magnífic espai i a Vins&Co i el Celler Tintoré pel vi que vem poder gaudir.